ژئوتکستایل چیست؟

ژئوتکستایل

 نوعی از منسو جات نفوذ پذیر است که از الیاف پلی استر یا پلی پروپیلن تولید میشود .

این صفحات به شکل عامیانه تر نمد ، موکت و یا فیلتر پارچه ای شناخته میشوند در ژئوتکستایل های بافته نشده ،  الیاف با برش های کوتاه ، به طور درهم با یکدیگر آمیخته شده اند . وزن کم این محصول از مزایای آن می باشد .

یعنی توده هایی از الیاف با استفاده از اتصال حرارتی یا مکانیکی سوزنی ، شیمیایی و یا ترکیبی از این روش ها به یکدیگر متصل شده اند . این خصوصیت باعث شده تا مقاومت ژئوتکستایل ها در مقابل پاره شدگی از نمد بافته شده بیشتر باشد زیرا نیرو با الیاف بیشتری درگیر می شود ژئوتكستايل از شسته شدن لايه های خاکی به مرور زمان در اثر نفوذ آب های سطحی یا عمقی و همچنين از نفوذ سنگ های لايه های بالايی در اثر فشار حاصل از عبور و مرور وسايل نقليه جلوگیری نموده ، موجب افزایش عمر مفید جاده ها و راه های آهن تا چند برابر می گردند در مواقعی که هدف جدا سازی دو لایه خاک ریزدانه و درشت دانه باشد ، می توان از اجرای ژئوتکستایل به منظور جداسازی بهره برد .

این امر سبب می گردد که دو لایه در یکدیگر نفوذ نکنند . استفاده از این خاصیت ژئوتکستایل به ویژه در راه سازی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است اگر بخواهیم یک تقسیم بندی کلی برای کاربرد های ژئوتکستایل بیان کنیم.

کاربردها:

  • جدا سازی
  • تسلیح
  • زهکشی
  • فیلتراسیون
  • حفاظت
  • مقاوم سازی

تعریف ژئوتکستایل :

صفحات پلیمری نفوذ پذیری که به صورت بافته یا نبافته تولید می‌گردند و معمولاً از الیاف پلی استر ، پلی پروپیلن ، و نایلون ساخته می‌شوند . استفاده از ژئوتکستایل در اکثر مواقع هزینه‌ ای بسیار پایین تر نسبت به روش‌های مشابه دارد .

ژئوتکستایل ها در گرماژ های مختلف و با کاربرد های متفاوتی تولید می گردند.  همچنین نصب و اجرای آن سریع و آسان بوده و باعث کاهش مدت زمان انجام پروژه در مقایسه با روش‌ های سنتی می‌گردد و حجم ژئوتکستایل‌ ها بر اساس نوع کاربرد آن دارای گروه استانداردهای مختلف هستند اما رده اصلی استاندارد ژئوتکستایل GT12 می باشد که بر اساس کاربردهای آن زیر گروه های GT12a و GT12b و … موجود هستند .

خواص ژئوتکستایل ها :

۱. تراکم پذیری و مقاومت بالا در برابر سایش .

۲. مقاومت کششی و طول عمر بالای ۳۰ سال .

۳. مقاومت در برابر پوسیدگی و آسیب .

۴. مقاوم در برابر اسید ها و سایر مواد قلیایی .

۵. خاصیت هیدرولیکی و خاصیت ارتجاعی .

۶. انسجام بالا به دلیل استفاده از الیاف با طول کوتاه .

۷. خاصیت کششی و طولی یکسان .

این صفحات از نظر وزن ، اندازه روزنه‌ها ، قطر الیاف ، ضخامت و یکنواختی متغیر هستند . ژئوتکستایل ها دارای وزن کم ، قیمت ارزان ، طول عمر بالا و نصب سریع می باشند که در عین حال از مقاومت بالایی نیز برخوردار هستند .

خصوصیات :

فیزیکی شامل : وزن مخصوص ، ضخامت ، انعطاف پذیری .

مکانیکی شامل : دوام ، مقاومت کششی ، مقاومت سوراخ شدگی ، مقاومت اصطکاکی .

هیدرولیکی شامل : اندازه خلل و فرج ، نفوذپذیری ، قابلیت انتقال .

ژئوتکستایل ها در پروژه های عمرانی جهت استحکام بخشی و مسطح سازی کاربرد گسترده ای دارند . ساختار متخلخل و نفوذپذیر ژئوتکستایل ها سبب شده تا این محصول خواص زیر را دارا باشد :

۱  .  تحمل فشار .

 ۲ .  تحمل ضربه .

۳ .  موئینگی .

۴ .  جذب بالای آب .

۵ .  جذب قیر .

مزایای اجرای ژئوتکستایل :

علاوه بر کاربرد ها و مزایایی که دارا است اجرای آن نیز آسان بوده و از سرعت بالایی برخوردار است . ژئوتکستایل مقاومت بالایی داشته و هزینه اجرای آن کم است . تخریب محیط زیست ناشی از اجرای ژئوتکستایل کمتر از سایر روش های مشابه می باشد . همچنین دوام ژئوتکستایل در برابر عوامل محیطی بالا بوده و در تماس های طولانی مدت با این عوامل ، ساختار و کیفیت خود را از دست نمی دهند . میزان انعطاف پذیری از دیگر عوامل موثر می باشد .  همچنین قیمت ژئوتکستایل وارداتی با نوع داخلی آن متفاوت است . ابعاد ، تعداد رول و وزن از سایر عوامل موثر بر قیمت ژئوتکستایل می باشند.

 غالبا امکان اجرای ژئوتکستایل در شرایط جوی نامساعد نیز امکان پذیر است. 

استفاده از ژئوتکستایل در کارهای راه سازی ، کاهش هزینه های مربوط به حفظ و مرمت جاده ، کاهش عمق خاکبرداری ، کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی ضخامت مورد نیاز برای اجرای لایه اساس و زیر اساس و … را در پی دارد.

کاربرد ژئوتکستایل در امور ساختمانی:

  • تقویت و مقاوم‌سازی  ( Reinforcement )
  • زهکشی  ( Drainage )
  • جداسازی   ( separation )
  • فیلتراسیون  ( Filtration )
  • محافظت  ( Protection )
  • کنترل فرسایش  ( Erosion control )
  • مهار  ( Harness )

عملیات کاری را به میزان قابل توجهی پایین می‌آورد . مهمترین خصوصیت ژئوتکستایل ‌ها مقاومت کششی بالا و

مقاومت در برابر عوامل مخرب خاک می باشد .  در این ژئوتکستایل‌ ها الیاف با استفاده از اتصال شیمیایی ، حرارتی یا مکانیکی بهم متصل می‌شوند

قیمت ژئوتکستایل :

عوامل متعددی بر قیمت ژئوتکستایل موثر هستند که از جمله آن ها می توان به نوع ژئوتکستایل از نظر بافته و یا نبافته بودن اشاره نمود. قیمت ژئوتکستایل بسته به نوع آن، بافته یا نابافته، وارداتی یا داخلی بودن، ابعاد،تعداد رول، وزن و انعطاف پذیری و از همه مهمتر نوع پروژه متفاوت است قیمت ژئوتکستایل به صورت وزنی ارائه می گردد . در حال حاضر با توجه به نوسانات بازار ارز و تغییر نرخ دلار و در پی آن تغییر قیمت مواد اولیه، قیمت ژئوتکستایل نیز ثابت نبوده و در حال نوسان است. 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *